header_new_3.jpg

Ellenőrzés és értékelés


A tanulók munkájának ellenőrzésében és értékelésében legnagyobb jelentősége az azonnali szóbeli visszajelentéseknek van, amely a tanár fejlesztő-segítő szerepéből következik. Az értékelést nem szoríthatjuk osztályzati kategóriákba, nem osztályozunk, így elkerüljük az osztályozás negatív hatásait, és a gyerekek figyelme saját fejlődésükre irányulhat, nem a jegyekre. A szorongás, a „teljesítményfrász” olyan jelenségek, amelyek jelentősen csökkentik a tanulók belső motivációjának kialakulását, gyakran járnak negatív érzelmekkel. A gyerekeknek azt kell átélniük, hogy tehetnek valamit saját előmenetelük érdekében. Meg kell tanítanunk őket az osztályozás nélküli önértékelésre, az önmagukkal való őszinte szembenézésre, melyet 7. osztálytól félévenként, az e célra készített kérdőívek kitöltésével és megbeszélésével segíthetünk elő.

Az ellenőrzés fontos eszközei az időszakos teljesítménymérések, melyekkel a tanulók maguk is érzékelhetik, mennyit haladtak előre, miben van szükségük kitartó erőfeszítésekre. A külső ellenőrzés fontos, de ugyanilyen fontos az önellenőrzés képességének és igényének kialakítása bennük.

A folyamatos szóbeli értékelés mellett félévenként szöveges, írásbeli értékelőt is érdemes írni. Ebben elemezhetjük a gyerekek munkáját, hogyan dolgoztak, mire jutottak, milyen produktumokat készítettek, hogyan fejlődtek képességeik, hogyan feleltek meg az előre ismertetett követelményeknek, milyen további tennivalók szükségesek ahhoz, hogy fejlődésük jó irányba haladjon

Frissítve: 2009/12/13 - 05:26
fel | vissza | Az oldal nyomtatása