header_new_5.jpg

Képességfejlsztés

 A címben megfogalmazott kérdést középiskolai tanároktól kaptam, akik nem értik, miért küzd az általános iskolát végzett gyerekek nagyobbik fele olvasástechnikai problémákkal, miért találkoznak szinte évről évre egyre több figyelmetlen, olvasni nem akaró és nem szerető kamasszal, akik valószínűleg » Bővebben...

Szülők és tudósok arra kérnek, hogy szóljak az olvasmányról és nevelő hatásáról. Ez a fölszólítás szerénységre kötelez. Mind a szülők, mind a tudósok jobban ismerik a nevelés művészetét, a nevelés tudományát, mint jómagam.

Mit mondhatok nekik én, a költő, akinek az az egyetlen értékem, hogy megrekedtem a csecsemőkori fejlődési fokon, s abból élek, hogy a felnőtteket gyermekességemmel szórakoztatom, s olykor – éppen a neveletlenségemnél fogva – olyasmit merek kimondani, amit ők – éppen a jólneveltségüknél fogva – már ki sem mernek mondani?

Gondolattérképek

„Your brain is like a sleeping giant.” Szabad fordításban: agyunk alvó óriás. Ezzel a mondattal kezdi Tony Buzan egyik könyvét, amelyben több tanulási és problémamegoldási utat, többek között a gondolattérkép módszerét írja le. 

Számos pszichológiai, idegfiziológiai, biokémiai és matematikai kísérlet és vizsgálat bizonyította, hogy agyunk kapacitásának csak töredékét használjuk, mert nem tudjuk, hogyan lehetne hatékonyabban tanulni és gondolkodni. Olyan ez, mint amikor egy nagykapacitású számítógépet csak írógépként használunk, mert csak a billentyűket ismerjük, magát a gépet, annak lehetőségeit és használatát nem.

Frissítve: 2010/11/22 - 15:09
fel | vissza | Az oldal nyomtatása